Scroll Top

Повече за мен

КОЯ Е МОНИКА НАУМОВА?

 • Дългогодишен професионален атлет
 • Състезател в категория Бикини фитнес
 • Персонален треньор и ментор
 • Фитнес модел

СЪСТЕЗАТЕЛНИ УСПЕХИ

IFBB Elite:

 • Абсолютен Републикански Шампион
 • Абсолютен Балкански Шампион
 • Абсолютен Шампион Diamond Cup
 • IFBB Elite Pro Card

NPC:

 • Шампион „Balkan Grand Prix“
 • Вицешампион Olympia Amateur
 • Шампион Norway Pro Qualifier

И още…

МОЯТА цел:

Създадох този сайт, за да предам от своя опит и любов към спорта на всеки, който иска да преследва мечтите си, да поеме отговорност за своето здраве, самочувствие и качество на живот!

КОЯ Е МОНИКА НАУМОВА?

 • Дългогодишен професионален атлет
 • Състезател в категория Бикини фитнес
 • Персонален треньор и ментор
 • Фитнес модел

СЪСТЕЗАТЕЛНИ УСПЕХИ

IFBB Elite:

 • Абсолютен Републикански Шампион
 • Абсолютен Балкански Шампион
 • Абсолютен Шампион Diamond Cup
 • IFBB Elite Pro Card

NPC:

 • Шампион на турнир „Balkan Grand Prix“
 • Вицешампион Olympia Amateur
 • Шампион Norway Pro Qualifier

И още…

МОЯТА цел:

Създадох този сайт, за да предам от своя опит и любов към спорта на всеки, който иска да преследва мечтите си, да поеме отговорност за своето здраве, самочувствие и качество на живот!

КАК ИЗБРАХ СПОРТА?

Той избра мен! Още от дете се превърна в моя най-голяма любов и призвание. Чрез него се изграждах като личност. Водеше ме огромна амбиция и жажда да изпитвам възможностите си. В спорта трябва да имаш отношение, дисциплина, респект и да влагаш цялото си сърце!

Вярвам, че детските и тинейджърските години са ключови за развитието на всеки човек, не само на физическо, но и на ментално ниво. Апелирам всеки родител да насърчава своето дете да спортува. Това е най-сигурният начин, то да развие както физическа култура, така и стабилна психика и характер, да затвърди себе си, да се научи да упорства, да преследва целите си, да печели и да губи с достойнство.

В началното училище тренирах лека атлетика. Тя постави основата на моето развитие. Всяка година участвах в ученически игри и национални квалификации, където се състезавах в спринтови дисциплини. Невероятно е какви спомени остават в едно дете вълнението от подготовката, емоциите от пистата,  отборната игра и победите.

В гимназията тренирах таекуондо. Източните бойни изкуства са много повече от спорт. Те са една различна култура и философия, в основата на които седят етика, морален кодекс, уважение и самоконтрол (именно темите, които трябва да бъдат застъпени в ранните и тинейджърски години).

През годините опитвах различни спортове, като целта ми беше натрупване и надграждане на физически качества и умения, техника, кондиция, знания.

Паралелно с това, фитнесът и здравословното хранене се превърнаха в неразделна част от живота ми. Осъзнавах ползата от тях. Не спирах да чета, да експериментирам, да оптимизирам храненето и тренировките си. Винаги влагах логика и имах структуриран план, който следвам. Бях максималист. Исках да правя само най-доброто за себе си и да се развивам във всяка една насока.

В студентските си години вече имах своите идоли в бодибилдинга и следвах техния пример. Притежавах необходимата база. Включих се в отбор и през 2013г. започнах състезателна подготовка. Бях една от първите състезателки в категория Бикини фитнес в България. След всяка победа знаех, че мога и трябва да постигна още. Пристрастих се към целия процес и емоция!

ОБРАЗОВАНИЕ

Дипломиран магистър към УАСГ, „Университет по архитектура, строителство и геодезия“, специалност архитектура.
По професия архитект с пълна проектантска правоспособност.

Кое е общото между архитектурата и бодибилдинга?

 • И в двете се стремим към изграждането на форма и пропорции.
 • Изисква се голяма доза перфекционизъм. Внимание към най-малкия детайл.
 • Всичко се базира на логика и разбиране на функцията.
 • Нужна е комбинативност, осмисляне на всички външни и вътрешни фактори.
 • Зад всяка красива фасада трябва да стои здрава конструкция, за да бъде тя устойчива и да се съхрани във времето. Така е и с нашите тела!
 • Ключови са организацията, планирането и тайминга на целия процес. Имаме крайна цел, но стъпките към нея трябва да бъдат ясни, дефинирани, точно изчислени и последователни.
 • Проектът започва с  планове и графики. За да бъде реализиран обаче, е нужно действие, сериозна работа и търпение.
 • Мисията ни е да оставим своя отпечатък  и нещо стойностно, което да прави и живота на другите по-добър.

трудности

Образованието и архитектурата изискваха много себеотдаване. Организирах всяка секунда. Бях в залата, в университета, часове и безсънни нощи над чертежите. Именно това ме караше да се чувствам пълноценно. Крадях всяка секунда, за да правя това, което обичам. Справях се с всичко. Бях неуморна и рядко отделях време за почивка. Така отключих автоимунно заболяване.

Хашимото влошава функцията на щитовидната жлеза, вследствие на което се забавят цялостния метаболизъм и всички жизнени процеси. Това е пагубно за формата и кондицията, хормоналния баланс, възстановителните способности и адаптацията. Разбирате, колко важно място заема в подготовката на един състезател.

Но всеки проблем, крие в себе си решение! Приех го като предизвикателство да опозная още по-задълбочено тялото си,  да натрупам нови познания за функциите на организма и имунната система. Овладях го и продължих да преследвам мечтите си!

Една от тях беше да развивам качествата си в леката атлетика, неслучайно наричана „Кралицата на всички спортове“. Тренирах на високо ниво и целях максимални резултати. За съжаление претърпях контузии, операции и отстраняване на менискусите на двете колена.

Всяка трудност ни учи да сме устойчиви, да затвърждаваме себе си! Препятствията не бива да ни отказват. Те само ни показат правилния курс!

АВАНТЮРИСТ ПО ДУША

След контузиите трябваше да намаля интензивното и силово натоварване. Използвах момента и дадох път на една друга своя страна – тази жадна за приключения. Преминах курс за гмуркане в открити води SDI Open Water Diver. Придобих международен сертификат за водолаз и се включих към организирани водолазни сафарита. Първата ми среща с подводния свят беше на 40 метра дълбочина сред кораловите рифове на Индийския океан. Чувствах се като мореплавател, тръгнал да открива непознати брегове. Срещнах манти, акули, безброй чудни създания и потънали кораби. Подводният свят е нещо невероятно! Там се отключват различни сетива, които променят възприятията и светогледа ни! Това остава хоби за цял живот!

Мечтаех да пътувам, да опознавам други култури, но не като турист, а като пътешестеник. Избрах за едно от приключенията си Тайланд, известен с традиционния спорт муай тай. Страната има огромна база от открити зали в местен стил и тренировъчни лагери, където се изсипват спортисти и любители от цял свят. Да тренирам в такава атмосфера и да усвоя основите и традициите на нов спорт в сърцето на неговата родина за мен бе като сбъдната мечта!

Винаги трябва да сме готови да приемаме предизвикателства, да сме отворени за нови знания и опит! Това е начинът да намерим своето истинско призвание!

ФИТНЕСЪТ

Има едно нещо, което присъства във всеки един етап от живота ми, и това е фитнесът.

За мен този спорт е не само суета, а потребност, за да се чувствам пълноценна в ежедневието си. Той е начин да надграждам себе си, както на физическо, така и на професионално ниво.

Не е нещо, което започва от понеделник, два месеца преди лятото или три преди състезание, а е лична организация, спортна култура, здравословни навици.

През годините никога не съм следвала сляпо популярни тенденции. Образовах се, проучвах всяка тема и винаги влагах разум. Никога не допусках компромиси със здравето! Така е и до днес!

Във фитнеса имам зад гърба си вече 15 години тренировъчен стаж, от които 10 като професионален състезател.

В предсъстезателните си подготовки съм работила под наблюдението на различни треньори, които дълбоко уважавам. Всеки от тях е предал много от своите знания и опит и е допринесъл за моето развитие.

Състезанията са моят начин да си поставям все по-високи цели, да изпитвам възможностите си, да бъда най-добрата своя версия!

Няма граници и непостижими цели, когато вярваш в себе си и работиш упорито! Целете се високо и винаги давайте 100%!

БИКИНИ ФИТНЕС

Бикини Фитнес е професионална бодибилдинг категория към Международната федерация по културизъм и фитнес, която набира все по-голяма популярност сред спортуващите жени по целия свят.

Смятам, че няма жена, която не би мечтала да притежава изваяно и здраво тяло, да се чувства самоуверена, красива и силна. Точно това е чувството да бъдеш бикини фитнес състезателка, но зад него стои много труд, отдаденост и дисциплина. Нищо не идва даром.

Бих го назовала като преследване на идеала. Цели се изграждането на пропорционално, хармонично и атлетично тяло, красива и женствена спортна фигура, обработена мускулатура, но без прекалени обеми и дефиниция. Акцентира се върху запазването на здравословния вид и женствеността. Това прави категорията изключително достъпна и атрактивна.

Тя набира огромна популярност сред спортуващите жени по целия свят. Броят на участниците и присъстващите нараства с всяка изминала година, което  превръща състезанията в едни от най-успешните спортни събития.

За мен е гордост да бъда част от професионалния елит на дисциплината, както и един от доайените й в България.

Имам желанието да дам своя принос за нейното развитие у нас. Да  преборя стереотипите и грешния прочит! Да предам от своя богат опит и да бъда полезна!

Така се зароди и идеята за проект, който не е създаван до сега!

Академия Бикини Фитнес е школа за подготовка на атлети, цялостното изграждането на тяхната сценична визия от А до Я и създаването на общност от амбициозни момичета с общи интереси и стремежи!

Тук е мястото, където ще намерите всичко за този спорт на едно място!

МОЯТА МИСИЯ

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!

А те никога не идват без силата и потенциала да ги осъществи!

Искам да мотивирам и Вас да повярвате в себе си!
Да не пропилявате нито ден! Никога не е късно да започнете!

С правилно изграден план и доза мотивация всяка цел може да бъде постигната! Но понякога е нужен някой, който е извървял пътя и може да Ви покаже правилната посока!

ТРЕНЬОРСКА ДЕЙНОСТ

Треньорската дейност носи в себе си огромна отговорност.

С годините съм изградила етика и строги принципи, от които се водя!

Вярвам в здравословния подход, баланса, спорта, упорития труд и знанието!

Всеки човек е индивидуален и изисква много внимание, професионално и компетентно отношение.

Ето защо прилагам модела на онлайн коучинга. Той включва не само изработване на режим, а периодизация, съвместна работа и проследяване на резултатите.

екип и ПАРТНЬОРИ

Като спортист и фитнес модел, работя в партньорство с утвърдени специалисти, фирми, вериги и брадове в сферата на спорта и здравословния начин на живот. Изграждам своя отбор от партньори, с които споделяме обща мисия. Не правя компромис с доброто име и високото качество. Лично използвам техните продукти и услуги и ги препоръчвам на клиентите си.

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация през вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените Вашите предпочитания за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на изживяването Ви на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.