Scroll Top

СЪСТЕЗАТЕЛНИЯT ПОЗИНГ. СЪВЕТИ И ПРАКТИКИ

В категория  Бикини фитнес и най-малкият детайл е от значение!

Позингът е инструментът, чрез който да покажете труда си, да подчертаете силните си страни и да прикриете недостатъците!  

От опит знам, че без него добрата форма не струва нищо!

Най-голямата грешка, която може да допуснете е да неглижирате своята сценична подготовка. Отнесете се сериозно и не оставяйте нищо на случайността!

Направете своето проучване!

Първото нещо, което трябва да проучите е правилника на федерацията!

Запознайте се добре със състезателния регламент, критериите, организацията, движението на сцена, командите,последователността на всеки рунд. Така ще знаете върху какво да работите и ще бъдете подготвени, какво да очаквате на сцена.

Какво трябва да усвоите?

 • Задължителни пози
 • Основните преходи
 • Походка и движение на сцената
 • Индивидуална презентация
 • Сравнителното позиране и смяна на позициите
 • Статика и задържане на всяка поза
 • Сценично присъствие и също изражение на лицето, усмивка, движение на погледа, отместване на косата…

Запомнете, съдиите оценяват още от момента, в който стъпите на сцена! Ето защо всеки детайл трябва да бъде отработена до съвършенство!

Започнете да позирате от първия ден на подготовка!

Позингът е толкова важна част от подготовката, колкото са тренировките и диетата. Дори отстрани да изглежда лесен, повярвайте ми, не е! Не го подценявайте и не отлагайте за последния момент. Не чакайте да видите тялото си във форма за да започнете да позирате.

Наемете позинг ментор!

Позинг менторът е също толкова важен, колкото и вашият треньор!

Колкото и да с упражнявате сами, винаги ще имате нужда от страничен професионален поглед, за да сте уверени, че показвате най-доброто от себе си!

Понякога дребни корекции в ъглите и позицията на тялото могат да променят коренно начинът, по който изглеждате!

Съветвам Ви да практикувате с опция за мониторинг всяка седмица! Така ще бъдете сигурни, че работите в правилната посока и напредвате!

Гледайте други атлети!

Следете последните състезания и професионални турнири. Учете се от най-добрите! Наблюдавайте  внимателно движенията и сценичното им поведение. Гледайте състезателки, на които се възхищаване! Визуалната памет запечатва движенията и ви помага да ги възпроизведете след това.

Обменяйте опит!

Използвайте всяка възможност за семинари и групови класове. Нищо не може да замени опита и контакта с други атлети.

Позирайте спрямо своите дадености!

Отработете перфектния ъгъл за всяка поза  и преход в съответствие с Вашата фигура! Опознайте добре тялото си и се водете от него! Намерете как да подчертаете силните си страни и да прикриете недостатъците!

Покажете своята индивидуалност!

Позингът трябва да отговаря на Вашата индивидуалност и темперамент! Всеки има свой собствен стил на движение! Бъдете себе си и не се опитвайте да наподобите някой друг.

Включите позинга в ежедневната си рутина

 • Включете по 10 минути позинг всеки ден към сутрешната си рутина.
 • Позирайте между сериите в залата и опитвайте да контрактирате мускулите, който тренирате в поза.
 • Завършвайте всяка тренировка със стречинг и 5 мин позинг.
 • Включете цялостна позинг сесия от 20-30 минути към седмичния си сплит като отделна тренировка.

Тези кратки, но всекидневни практики ще помогнат за мускулната памет и ще направят позинга Ваша втора природа.

Позирайте със сценичните си обувки!

Тренирайте със сценичните си обувки от самото начало на подготовка! Високият ток измества центъра на тежестта на тялото и може коренно да промени Вашите движения и пози. Упражнявайте се с тях при всяка удобна възможност, за да се чувствате комфортно на сцена!

позирайте пред камера

Използвайте огледалата само докато сте напълно начинаещи. След това забравете за тях! На сцена няма да има огледало в което да се огледате, така че не изграждайте този навик. Научете се да разчитате на връзката между мускула и ума и усещането за позицията на тялото в пространството.

Позирайте пред камерата на своя телефон. Ситуирайте я така, че да се доближи максимално до перспективата на съдийския панел. След това прегледайте записа. Бъдете свой собствен съдия. Открийте грешките си и ги поправете. Не се отказвайте!

Мобилност и стречинг

Сценичните пози както при мъжете, така и при жените изискват гъвкавост, мобилност и добър обхват на движенията.

Как да подобрите мобилността си?
Не пропускайте стречинга след всяка тренировка!
Включете специфични упражнения, работата с физиотерапевт, спортни масажи.

Контрол над мускулите

Едно от най-важните неща в сценичния позинг е да умеете да контролирате и контрактирате всеки един мускул в тялото си. Не е достатъчно просто да излезете на сцена и да заемете поза!

Тренирайте активация, стягане и задържане в статика. Всичко това е изключително трудно и уморително, а същевременно трябва да бъде изпълнено с лекота, грация и усмивка!

Практика! Практика! Практика!

Подготовката е всичко! Колкото повече се упражнявате, толкова по-лесно ще става за Вас! Не спирайте да се учите и усъвършенствате! Отнесете се сериозно към целия процес!

Времето на сцена е броени минути! Те са Вашият момент! Покажете най-доброто от себе си! И не забравяйте да се забавлявате!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.