Scroll Top

КАТЕГОРИЯ БИКИНИ И РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФЕДЕРАЦИИТЕ

Първата стъпка за един атлет винаги е изборът на федерация!

Тя има ключово значение за неговата реализацията, хода на подготовка и трябва да бъде направена след подробно проучване, консултация и оценка.

В настоящия момент в нашата страна и в Европа са наложени две бодибилдинг организации, NPC и IFBB Elite.  Знайте, че категория бикини се различава коренно в двете, въпреки еднаквото си наименование.

А ето и някои от основните разлики в дивизия:

ПОЗИНГ

Регламентираният позинг е инструментът, чрез който съдийският панел сравнява всички състезателки спрямо конкретните критерии. Той се различава изцяло.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПОЗИ

По правилник на NPC се изпълняват две задължителни пози чрез преходи в произволна посока:

  • Позиция 1 с Лице Към Съдиите
  • Позиция 2 с Гръб Към Съдиите

По правилник на IFBB Elite са регламентирани четири задължителни пози. Изпълняват се чрез преходи в четвърт оборот надясно.

ОТКРИВАНЕ НА ГЪРБА

Може би ще забележите, че в IFBB Elite състезателките отместват косата си в задна поза и показват гърба си в широчина.

В NPC той не се разкрива и косата го покрива в задължителната задна поза. Това обаче, не означава, че бива пренебрегван в тренировъчния сплит. Гърбът оформя рамката, стойката и пропорциите в горната част на тялото.

БАНСКИ КОСТЮМ

И двете федерации изискват презентация на атлетите в бански костюми от две части.

В NPC те са с триъгълна горна част и долнище с конектори.

В IFBB Elite състезателките носят твърда чашка и долнище с висока талия без конектори, което да покрива поне 1/3 от глутеуса.

Всеки сезон се налагат тенденции в цветовете, камъните и кройките. Трябва да търсите актуална информация и да бъдете в крак с наложеното от големите международни сцени.

ОБУВКИ

Класическите състезателни обувки са с висок ток и прозрачно силиконово покритие .

IFBB Elite забранява платформа над 1см, докато NPC я позволява.

КРИТЕРИИ

И в двете федерации се цели изграждане на пропорционално, хармонично тяло, цялостно обработена мускулатура без прекалени обеми и сепарация, Х-образна рамка, малка талия и баланс между горна и долна част.

Различават се обаче значително нивото на състезателките , оценяването в детайлите и кондицията.

В IFBB Elite се презентира по-мека и гладка физика. В NPC се търси повече тонус, плътност и обработка най-вече в долната част на тялото, добре изграден и оформен глутеус, задни бедра и дефиниция при прехода между тях.

ПОДГОТОВКА

Ако в други категории изграждането на физиката и тренировките са водещи, тук те са само една частица от пъзела. Формата, сценичната презентация, подбора на подходящия костюм и цялостна визия, следването на актуалните тенденции и направления… нито едно от изброените не остава на заден план и изисква отговорно отношение и работа в правилната посока.

СЪСТЕЗАТЕЛЕН КАЛЕНДАР  И ОРГАНИЗАЦИЯ

Всяка федерация обявява календар с датите на предстоящите турнири в началото на годината или с наближаване на състезателния сезон.

Направете своето проучване. Запознайте се с възможностие си за изява и развитие, бюджет и разходи, детайли за събитията, ниво на конкуренцията, съдийство, организация, отношението към атлетите. Поискайте обратна връзка от участници от последните години.

Може да се обърнете към мен  винаги, когато имате нужда от професионален съвет и напътствие! 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.